Kako ispregovarati početnu plaću

pruzanje-i-stisak-ruke

Čak i kad se uspijete izboriti za posao iz snova, ostaje vam još pitanje plaće. Je li moguće ispregovarati višu početnu plaću? Da, ali pod uvjetom da dobro procijenite vlastitu vrijednost i dobro predstavite svoju vrijednost. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći oko zatvaranja zadnjeg poglavlja prije početka rada.

Koraci

1. Nemojte se bojati pitati za višu plaću. Ako ste osoba kojoj je neugodno pitati za više novaca iz razloga koji variraju od straha da pitate do pitanja samopoštovanja i nedostatka samopouzdanja u vašu vrijednost, vrijeme je da se suočite s neprijateljem. Pretjerana zahvalnost za dobiveni posao u teškim vremenima, strah od dobivanja velikog „ne“, ili se ne možete natjerati niti pitati, nisu dobri pristupi. Koji god razlog imali, on vas sprečava od dobivanja najbolje ponude.

2. Očeličite se. Prvo i osnovno, ako ne pitate, vaš budući poslodavac neće popunjavati praznine umjesto vas – on ne čita misli, niti će samo tako dobrovoljno ponuditi višu plaću.

3. Izgradite vaš slučaj tako da točno istaknete poslodavcu što sve mora uzeti u obzir u odlučivanju hoće li vam ponuditi višu plaću. Ovdje se radi o određivanju vaše profesionalne vrijednosti te o razjašnjavanju i potvrđivanju razloga zašto tražite više.

4. Vježbajte. Ako ste osoba koja ima veću tremu kada mora nešto tražiti, a pitanje pregovora oko plaće vam pada teže od samog razgovora kojim ste dobili posao, onda je najbolje da potrošite malo vremena na vježbu. Stanite pred ogledalo i glasno iznesite razloge zbog kojih tražite više, predloženu svotu i vašu reakciju na moguća pitanja, uključujući i odbijanje. Vrijeme je da razvijete vaš „ton“ u miru vašeg doma.

5. Budite realni i razumni. Nemojte očekivati zvijezde kad još niste osvojili mjesec. Nikada nemojte tražiti iznos iznad gornje granice na tržištu, osim ako nemate iznimno dobar razlog za to.

6. Budite spremni da će vam reći „ne.“ Morate unaprijed znati kako ćete reagirati ako vam kažu „ne.“ Cilj je da budete elegantni, ali pokušajte razmišljati i izvan okvira. Potvrdite da je poslodavac došao za pregovarački stol u dobroj namjeri.

7. Završite zahtjev u pozitivnom svjetlu, bez obzira na reakciju budućeg poslodavca. Bez obzira na vaš uspjeh (a morate biti svijesni da će poslodavci u većini slučajeva tražiti vremena da razmotre  vaš zahtjev), završite razgovor pristojno i bez moljakanja. Jednostavno „u redu, hvala“ na odgovor poslodavca je dobar i neutralan način da odvratite. Zadržite smiješak – važan je prijateljski i laki-za-pregovore pristup.

8. Imajte pismenu ponudu. Kakva god ponuda bila, nikada nemojte prihvatiti posao a da nemate sve crno na bijelom. Samo naprijed pametni pregovarači, vaš vas novi posao čeka!

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS