Kako odgovoriti na nezgodna pitanja na razgovoru za posao

Poslodavci koriste razgovore za posao kakointervjuu za posao bi ocijenili karakter potencijalnih zaposlenika ibriljiranje na razgovoru može vam pomoći u dobivanju željenog posla. Zbog važnosti razgovora, poslodavci često koriste teška pitanja pri testiranju kandidata. Pogledajte kako možete takva pitanja okrenuti u vašu korist.

Koraci

Priprema

1 Vježbajte prije razgovora. Zamolite prijatelja ili člana obitelji da smisli pitanja i vježbajte odgovore. Time ćete smanjiti nervozu i zvučati uvježbano.

2 Imajte „temu.“ Političari koriste tu taktiku na konferencijama za novinare. Odaberite neku od vaših jačih strana – na primjer poznavanje stranih jezika – i povezujte vaše odgovore s tom vještinom.

Razgovor

1. Smirite se. Prije ulaska u sobu budite sigurni da ste koncentrirani i opušteni. Ako već jeste mirni, još bolje! Ostanite takvi. Popijte dovoljno vode, ali se nemojte politi. Na taj će način vaš mozak najbolje raditi, a i mogućnost da vam se osuše usta biti će manja.

2. Pauzirajte! Možda će vam tišina trajati cijelu vječnost, ali to je samo 10-ak sekundi. Ipak, morate dati do znanja da ste čuli pitanje. Recite „Opa, ovo je teško pitanje. Treba mi sekunda da razmislim.“ Mnogo je bolje zastati na par sekundi i smisliti dobar odgovor nego se zaletjeti i izlanuti nešto bezveze.

3. Imajte dobar ulaz. Uđite nasmiješeni i samouvjereni, i nemojte se spotaknuti. Osoba s kojom ćete razgovarati vjerojatno će se rukovati s vama; imajte čvrsti stisak, ali dovoljno nježan da nekome ne slomite ruku. Upamtite da je važna samouvjerenost, ali i poniznost.

4. Budite iskreni. Upamtite da vas ocjenjuje sam potencijalni poslodavac te da je u svojoj karijeri razgovarao sa mnogima. On može namirisati lažove s kilometra!

5. Razmislite. Ne samo o zeznutim pitanjima, već o svima: nemojte otvarati usta dok ne znate točno što ćete reći. Ljudska usta imaju nevjerojatnu sposobnost izgovaranja izuzetnih gluposti u najgorim trenucima. Nemojte dozvoliti da vam ta tendencija oduzme prednost.

6. Zatražite pojašnjenje. Recite, „Želim biti siguran da mislimo na isto. Jeste li me pitali o [preformulirajte pitanje]?“

7. Odaberite „najbolji odgovor,“ onaj koji iskreno odgovara na pitanje i prikazuje vas u dobrom svjetlu.

8. Ne dozvolite da vas poslodavac smete. Imajte na umu da je jedna od svrha nezgodnih pitanja izazvati nelagodu u vama. Ostanite smireni po svaku cijenu; trebat će vam za ostatak razgovora. Nemojte zaboraviti ni činjenicu da vas istovremeno testiraju kako se snalazite u stresnoj situaciji.

9. Prihvatite vaše nedostatke i predložite kako bi ih mogli nadvladati. Na primjer, recite „Znam da sam često neorganizirana, zato sam na prošlom poslu razvila vlastiti sustav razvrstavanja dokumenata kako mi se ne bi gubili po stolu.“

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS