Kako ostati budan na poslu

Bilo da ste partijali cijelu noć, probdjeli noć s novorođenčemposlovni-covjek-zijeva ili se niste naspavali jer ste dokasna radili na projektu, sada ste na poslu i teško se održavate budnima. Obećavate si da ćete se naspavati, samo da preživite dan bez da vas šef pronađe sa zatvorenim očima. Evo kako ćete ostati budni na poslu.

Koraci

Prvi dio: Brzi savjeti da budete budni

1. Slušajte glazbu. Razmazite se slušanjem glazbe. Glazba u ljudima potiče emocionalne reakcije i pomaže uključiti više dijelova mozga.

2. Izložite se jakom svjetlu. Po mogućnosti dnevnom svjetlu. Izloženost sunčevom svjetlu regulira unutarnji sat vašeg tijela. To znači da možete zavarati tijelo u uvjerenje da mora biti budno iako je umorno.

3. Žvačite nešto, makar olovku, jer će zbog toga vaše tijelo misliti da se spremate jesti. Ono će se pripremiti za unos hrane oslobađanjem inzulina i time ćete vi biti budniji.

4. Koristite osjet njuha. Intenzivni mirisi – ugodni ili neugodni – brzo vas mogu razbuditi. Aromaterapeuti često preporučuju esencijalna ulja nekih biljaka koje stimuliraju živčani sustav i smanjuju vrtoglavicu. Kad ste mamurni, otvorite bočicu i duboko udahnite:

Ružmarin.

Kavu. U zrnu ili mljevenu, oboje djeluje: istraživanje je pokazalo da sam miris kave može razbuditi čovjeka.

5. Jedite zdravo. Jedenje vam može pomoći da ostanete budni, samo se nemojte natrpati. Kao što znate, ako se prenajedete biti ćete pospani, zato za ručak nemojte pojesti cijelu pizzu ili veliki odrezak.

Drugi dio: Vježbanje za razbuđivanje

1. Rastegnite se. Rastezanje i okretanje tijela pomaže cirkulaciji i to će vas držati budnima. Pomoći će i ako okrećete glavu/vrat 20 sekundi.

2. Vježbajte u uredu. To što sjedite ne znači da ne možete koristiti mišiće. Vježbajte za računalom ili povremeno ustanite kako bi potaknuli protok krvi.

3. Izađite u kratku šetnju. Neki ljudi odlaze u kratke šetnje da bi si napunili baterije. Općenito se smatra da je to dobra distrakcija, pogotovo ako cijeli dan sjedite za računalom.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS