Kako ostati pozitivan na poslu kojeg mrzite

Ponekad se osjećaj koji dobivate na poslu lako moževeseli-na-poslu usporediti sa dijeljenjem sobe s osobom koja vam se baš i ne sviđa. Naravno, vi to možete preživjeti ne obraćajući pozornost na cimera, provodeći više vremena vani i izbjegavajući ga pošto ste dobro naučili njegov raspored. Ipak, u radnoj okolini ne možete primjenjivati navedene metode jer bi mogli dobiti otkaz zbog izostanaka s posla, nesuglasica i nesposobnosti surađivanja s kolegama. Radeći posao za tvrtku čije vrijednosti i načela ne podržavate, početi ćete razvijati nezadovoljstvo i odbojnost što će vas gurati u potpuno suprotnom smjeru. Njemački pisac i govornik Eckhart Tolle gledao je na život kao proces stalnog traženja i rekao: „Život će vam dati iskustvo koje će vam najviše koristiti u razvoju vaše svijesti. Kako ćete znati da je to ono iskustvo koje trebate? Zato što je to iskustvo koje trenutno imate.“ Nažalost, vrijeme je pokazalo da najbolje učimo iz neugodnih i teških epizoda koje doživljavamo.

Koraci

1. Nemojte biti sam svoj neprijatelj. Preživite! Pokažite maksimalnu inicijativu i kreativnost pri izvršavanju danih zadataka i neka svi misle da volite svoj posao. Radite neke sitnice koje će vam uljepšati dan, kao slušanje glazbe dok radite.

2. Budite svoji. No, ako ste oštrog jezika, pokušajte se koji put nasmijati kolegama i 5 puta promislite prije nego se naljutite. Nitko ne voli nesretne ljude i neće slušati vaše probleme ili doći do vašeg ureda samo da bi vidio vaše natmureno lice.

3. Pogledajte svjetlu stranu. Pokušajte napraviti popis pozitivnih strana vašeg posla, tvrtke, poslodavca i zaposlenika. Usredotočite se samo na pozitivno i sjetite se smiješnih zgoda. To će vam pomoći srediti misli i učiniti ih pozitivnima.

4. Izmislite nešto. Ako niste uspjeli pronaći ništa pozitivno, uposlite maštu i smislite neke pozitivne stvari ili ih uradite. Na primjer, uzmite nešto negativno – u uredu stalno nešto smrdi. Ovu činjenicu može interpretirati kao „fuj, stvarno smrdi. Ali koristit ću puno osvježivača prostora, kupiti ih sa onim malim zgodnim bazama i rasporediti po uredu. Mogu i potaknuti ljude da više otvaraju prozore…“ I kad poduzmete sve korake, osjećati ćete se kao heroj koji je upravo spasio svijet i shvatiti da stvarno nema smisla napustiti tako ugodno mjesto kakvim ste ga upravo učinili.

5. Sjetite se plaće. Kad vam se zaplače, pronađite kalkulator, izračunajte plaću koju ćete uskoro dobiti i mislite na odlazak u kupovinu, izlaske, kazalište ili nešto čime bi se mogli početi baviti!

6. Uzimajte kratke pauze i radite što volite. Pronađite zadatak u kojem ćete sigurno uživati (može i neki časopis ili novine koje volite čitati). Kad god budete loše volje ili na poslu opet nije kako treba – skrenite pažnju s toga i zaokupite se s nečim što volite.

7. Naučite se smijati. Zamislite kolege u smiješnim situacijama (može i šefove) i smijte im se kad ste sami. Smijeh će vas učiniti sretnijima.

8. Budite proaktivni. Ako vas traže da odradite glupi zadatak, ili da zadatak napravite na glupi način, predložite alternativu. Ako je ne prihvate, napravite kako vam je rečeno. Na kraju će se dogoditi ono na što ste upozoravali. S tim na umu, čekajte sljedeći glupi zadatak i kad stigne, pristojno podsjetite na prethodni slučaj.

9. Iskoristite pauze. Pokušajte izaći van za vrijeme pauze, osjetite slobodu, udahnite svježi zrak i provedite nekoliko minuta izvan radnog mjesta.

10. Sprijateljite se. Pronađite ljude s kojima možete razgovarati, ili potražite savjet u organizaciji, ali učinite to pažljivo i dovitljivo. Kad vam je potrebna pomoć i razumijevanje, to stvarno pomaže. Ako mjesto nije savršeno, sigurno ima ljudi koji će vam pomoći jer su i sami prošli kroz to. No, nemojte se u potpunosti osloniti na njih i pripazite što govorite pred drugima. Za svaki slučaj budite malo nedorečeni, tako da se uvijek možete izvući.

11. Tražite drugi posao. Pišite molbe i šaljite životopise. Time ćete si skrenuti pozornost i popraviti raspoloženje; istovremeno imate nešto čemu se možete veseliti, a i šanse da pronađete bolji posao biti će veće.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS