Kako prestati koristiti Facebook

Možda vam se Facebook svidio zbog želje da ostanete ovisnost-o-facebooku
kontaktu sa prijateljima ili da upoznate nove ljude. Možda vam je jednostavno bilo dosadno. Ali sada ne može proći ni sat vremena a da ne provjerite Facebook ili da ne razmišljate o njemu. Ovaj će vam članak pomoći da ograničite svoju aktivnost na Facebooku.

Koraci

1. Pratite koliko ga koristite. Vodite računa o tome što zapravo radite na Facebooku. Zapitajte se nakon svake sesije „Što sam postigao s ovom provjerom Facebooka?“ Najvjerojatnije je to bilo da provjerite da li vas je netko bocnuo, pogledate novosti, promijenite status, podijelite pjesmu ili drugi glupi zadaci s kojima gubite vrijeme – pa čak i ako ste se ulogirali samo da prihvatite zahtjev za prijateljstvo.

2. Odredite vaše Facebook ciljeve. Zašto ste se zapravo registrirali? Da se sjetite rođendana prijatelja? Da pronađete i zadržite stare prijatelje? Upoznate ljude sa sličnim interesima? Kakve god ciljeve imali na Facebooku, nastojte posvetiti vrijeme ostvarivanju tih ciljeva umjesto da se bavite aktivnostima koje ne vode nigdje.

Ako nemate ciljeve (tj. ako ste se registrirali jer nemate pametnijeg posla), preskočite sljedeći korak.

3. Držite se Facebook rasporeda. Napišite koliko vam vremena treba za svaki Facebook cilj i koliko često morate otvarati stranicu da bi ga postigli. Zatim napišite ukupan broj sati tjedno koje bi trebali provoditi na Facebooku.

 • Ako vam se čini da je to previše vremena, prilagodite vrijeme aktivnosti.
 • Držite se rasporeda i trebali biste dovesti ovisnost o Facebooku pod kontrolu bez gašenja profila.
 • Pogledajte ovaj raspored kao primjer za inspiraciju:

– Ostati u kontaktu s kolegom – provjeriti svaki drugi dan; maksimalno 15 minuta za odgovore prijateljima s fakulteta (1 sat tjedno)

– Održavanje grupe – provjeriti svako jutro i večer po 10 minuta, samo za uklanjanje neželjene pošte. Pritom neću odgovarati na statuse, komentare i poruke (2 sata 20 minuta tjedno)

– Održavanje grupe zanimljivom – provesti 30 minuta svaki drugi dan u čitanju i odgovaranju na komentare (2 sata tjedno)

– Traženje novih prijatelja – pregledavati profile 30 minuta tjedno, 2 puta tjedno (1 sat tjedno)

– Ukupno vrijeme koje tjedno planiram provesti na Facebooku: 6 sati 20 minuta

4. Pronađite alternative korištenju Facebooka. Ako vam je prešlo u naviku da koristite Facebook poruke umjesto e-maila, ažurirajte imenik na e-mailu tako da možete stupiti u kontakt sa svim prijateljima izvan Facebooka. Mnogi ljudi postaju ovisni o Facebooku jer ga provjeravaju kad nemaju drugog posla, npr. između predavanja ili tijekom pauze za ručak; a onda radoznalost počne oduzimati vrijeme predviđeno za druge stvari, poput učenja ili rada. Pronađite nešto drugo što ćete raditi u tim pauzama. Ima nekoliko načina da si stavite „Facebook flaster:“

 • Držite se dalje od računala kad god je moguće. Mnogima je sjedenje pred monitorom teško. Pokušajte pronaći druge stvari koje će vas držati dalje od računala, a time i Facebooka. Vodite dnevnik. Meditirajte. Igrajte se s prstima. Naučite neki trik. Pročitajte knjigu. Nazovite prijatelje ili se nađite s njima. Dobro je što god da možete raditi bilo gdje i u kratkom vremenu.
 • Ako ste za računalom u tim kritičnim trenucima, pronađite drugu stranicu koju možete pregledavati umjesto Facebooka. Pošto biste mogli postati ovisni i o njoj, pokušajte pronaći nešto konstruktivno poput stranica sa vijestima, naučite novu riječ svaki dan, jačajte um rješavajući sudoku, učite strani jezik ili dajte svoj doprinos priručniku Uradi sam.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS