Kako prihvatiti kritiku na poslu

nacrtani-smilicUpravo ste završili nešto za što ste mislili da je odličan projekt i sada vam šef nabraja što sve treba popraviti. Nemojte se obeshrabriti; konstruktivna kritika je ključni dio svakog posla. Ovaj članak će vas poučiti kako prihvatiti kritiku i dobro odraditi posao.

Koraci

1. Shvatite da niste savršeni. Ako svaki zadatak započinjete idejom da ništa neće poći po zlu, onda se zavaravate. Griješiti ćete. Važno je da učite iz tih grešaka.

2. Provjerite što ste napravili. Kad završite, ali prije nego predate nadređenom, pažljivo sve provjerite. To će vam pomoći da izbjegnete bezvezne greške i biti ćete sigurni da vas šef neće gnjaviti zbog sitnica.

3. Nemojte to shvatiti osobno. Ako vam je kolega uputio kritiku, podsjetite se da to ne mora značiti da on ima nešto protiv vas, ili da niste dovoljno dobri za taj posao. Vaš kolega samo želi da posao odradite što bolje.

4. Složite se s dijelom kritike. Kad im netko uputi kritiku, većina ljudi se usredotoči na negativni dio, koji nije nužno točan, a sve ostalo ignoriraju. Time nećete riješiti problem i nećete ništa naučiti. Kada se složite s dijelom kritike, otvarate put učenju. Ne morate se složiti sa svime; čak i ako se složite samo s jednim manjim dijelom pridonosite stvaranju atmosfere timskog rada. Vi se nećete više osjećati napadnuti, pošto će se pozornost prebaciti na zajednički rad na otklanjanju problema.

5. Nemojte zamjeriti. Ljutnja/uzrujanost zbog kritike mogu utjecati i na vaš budući rad. Nemojte više misliti na greške i usredotočite se da u sljedećem zadatku date sve od sebe.

6. Rasčistite stvari. Ako vas je uzrujala kolegina kritika, recite mu to što prije tako da se ne stvori napetost među vama. Objasnite zašto vas je to uzrujalo i predložite promjene kojima biste poboljšali vaš odnos.

7. Budite sretni bez obzira na kritiku i nemojte dozvoliti da vam kritika pokvari raspoloženje.

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS