Kako pronaći posao nakon što ste dobili otkaz

Jasno je da baš i niste u najidealnijoj situaciji ako dobijetetuzni-zbog-otkaza
otkaz. Ipak, i iz takve se situacije možete izvući te, uz minimalni osjećaj nelagode, brzo zaposliti.

Odlučite što dalje

1. Prihvatite što vam se dogodilo. Mnogo je lakše krenuti naprijed neopterećeni teretom prošlosti ako dobro promislite. Bez obzira da li ste dobili otkaz vašom krivnjom ili ne, morate biti spremni krenuti dalje i ostati pozitivni. Uz to je važno da razriješite sva pitanja vezana uz nezakoniti otkaz, jer bi vas to moglo sputavati.

2. Razmislite u kojoj industriji želite raditi. Ovo je vrlo važan korak pošto ne morate zauvijek raditi u istom području. Istražite druge mogućnosti i vidite zadovoljavate li uvjete, ili možete izdvojiti malo vremena za učenje tako da proširite znanje u novom području.

3. Uključite se u potragu za novim poslom.

4. Dotjerajte životopis. Vjerojatno ne izgleda najbolje moguće. S obzirom na subjektivnu prirodu životopisa, pravo je vrijeme da izdvojite koju kunu i neka vam ga profesionalac sredi. Na taj ćete način biti sigurni da ste prikazani u najboljem svjetlu i biti ćete spremni za tržište rada.

5. Umrežite se. Razgovarajte sa ljudima koje poznajete kako bi saznali o dostupnim poslovima ili ako oni traže nekog. Nemojte zaboraviti na mreže obitelji i prijatelja. Provjerite preporučene poslove – netko od tih ljudi mogao bi imati posla i za vas.

 

Prijave

1. U životopisu i molbi nemojte spominjati da ste dobili otkaz. Ti dokumenti moraju vas predstaviti optimistično i pozitivno.

2. U prijavama izostavite teška obrazloženja. Kada u prijavnom obrascu naiđete na pitanje razloga odlaska s prethodnog posla, napišite „o tome bih razgovarao osobno,“ ili „istek ugovora,“ ili „raskid ugovora.“

3. Izostavite sve što bi moglo potaknuti sumnju bez opravdanog razloga. Ako ste nešto radili samo nekoliko dana/tjedana i tada dobili otkaz, nema razloga da to uopće navodite u prijavi/životopisu. Gledajte to kao probni rok, a ne kao pravi posao.

 

Razgovor

1. Budite spremni. Sada bi vas mogli pitati zašto ste dobili otkaz. Pročitajte savjete kako odgovoriti na to pitanje i pripremite se – unaprijed izvježbajte što ćete reći, neka bude kratko, jasno i iskreno.

2. Preuzmite odgovornost. Iznimno je važno da ne upirete prstom tražeći druge krivce. Time će potencijalni poslodavac steći dojam da niste odgovorni i da volite osvetoljubivo tračati.

 

Iskoristite preporuke

1. Koristite preporuke u vašu obranu. Ako možete pronaći bivše kolege ili nadređene koji vam mogu dati preporuku i pozitivno objasniti vaš odlazak, biti ćete korak bliže novom poslu.

2. Zapamtite da dosta poslodavaca nema vremena ili volje provjeravati preporuke. Ako je posao gdje ste dobili otkaz naveden pri dnu životopisa, postoji mogućnost da poslodavac to neće provjeravati. Zato nije uvijek u vašem interesu uopće govoriti da ste negdje dobili otkaz.

 

Budite realni u potrazi za novim poslom

1. Budite spremni da će vas negdje i odbiti. Stvari su takve da vas neki potencijalni poslodavci neće uzeti u obzir kad čuju da ste dobili otkaz i razlog tome. U nekim slučajevima nećete to moći izbjeći ako poslodavac nije širokih nazora ili je razlog otkaza bio vrlo ozbiljan.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS