Kako se izvući iz dugova

Nije lako izvući se iz dugova, kao ni ostati u plusu. Vrlo jedugovi-na-kreditinim-karticama vjerojatno da ovaj članak čitate zato što već jeste u dugovima do grla i pitate se da li je uopće moguće izvući se iz njih. Naučite kako prestati stvarati nove dugove i zauvijek promijenite život.

Koraci

Izlazak iz duga

1. Prestanite povećavati dug. Ako imate kreditne kartice na kojima ste došli do limita, prerežite ih. Ako vam ostane više od jedne kreditne kartice, i njih prerežite. Koristite samo tu jednu karticu za kupovinu „hitnih stvari“ i stvari za koje ste sigurni da ih u kratkom roku možete otplatiti, sve dok ne dovedete potrošnju pod potpunu kontrolu.

2. Bilježite troškove. U dugu ste zato što ste trošili novac koji niste imali. Ako ste kao većina ljudi, niste se našli u dugovima zbog jedne velike kupovine, već zbog manjih kupovina tijekom dužeg razdoblja. Prvi korak u izbjegavanju dugova jest da morate znati na što trošite novac. Zapisujte doslovno svaku lipu koju ste potrošili svaki dan kroz (najmanje) mjesec dana.

3. Kategorizirajte troškove. Podijelite mjesečne troškove u logičke grupe „Moram kupiti,“ „Trebam kupiti“ i „Hoću kupiti.“ U „Moram kupiti“ idu stvari čiji će nedostatak vam štetiti, poput hrane, stanarine, lijekova, hrane za životinje i sl. „Trebam kupiti“ su stvari koje su vam potrebne, ali još neko vrijeme možete bez njih, npr. nova odjeća za posao, članarina u teretani itd. „Hoću kupiti“ su stvari koje vam nisu potrebne, ali vam uljepšavaju život, npr. pretplata na časopis, novine, kabelska televizija, tjedna kava s prijateljima, mobilni internet itd. Na ovaj ćete način imati dobar pregled na što trošite novac i moći ćete otkriti gdje bi bilo dobro smanjiti potrošnju.

4. Napravite budžet na temelju zabilježenih troškova. Iznos koji ste prošli mjesec potrošili u svakoj kategoriji napišite kao proračun za sljedeći mjesec.

5. Izračunajte koliko dugujete, kome i pod kojim uvjetima. Dugovi vas često mogu preplaviti zato jer nemate jasnu sliku u kolikom ste dugu. Skupite račune i napravite popis ili tablicu svih dugovanja. Zapišite sve važne činjenice, uključujući naziv kreditora, ukupno stanje, minimalnu mjesečnu otplatu i kamatu.

6. Počnite otplaćivati. Uzmite ostatak novca iz budžeta u 4. koraku i iskoristite ga za otplatu dugova. Imate li dugove koji su već došli na naplatu i kreditori vam vise za vratom? Imate li dugove s iznimno visokim kamatama? Bilo bi dobro da odredite prioritete među dugovima za koje ćete koristiti preostali novac.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS