Kako se nositi s trudnoćom na poslu?

Ako unaprijed znate koliko će nešto utjecati na vas – od upravljanjatrudnoca
kemijskim rizicima za nerođenu djecu do razumijevanja kako će mučnine, promjene tjelesne težine i prehrambene potrebe utjecati na vaš radni dan – lakše ćete planirati uspješan nastavak rada na poslu do djetetovog rođenja.

Koraci

1. Odlučite kada ćete reći drugima. Općenito se smatra da je dobro reći ljudima da ste trudni krajem prvog tromjesječja. U tom je razdoblju neznatna mogućnost spontanog pobačaja, a znakovi trudnoće će, ovisno o vašoj građi,  postajati sve vidljiviji. S druge strane, ako patite od teških jutarnjih mučnina, nemate drugog izbora nego što prije obavijestiti poslodavca o trudnoći tako da može pokazati razumijevanje za vaše česte posjete toaletu, ali i organizirati pomoć ako vam zatreba.

2. Shvatite da će to utjecati na sve. Biti će dana kada ćete se osjećati odlično i dana kada nećete moći ni držati otvorene oči. Hormonske će promjene utjecati na vaše raspoloženje, kao i na vašu sposobnost koncentracije, mada to dosta ovisi o vašoj osobnosti (i interesu za posao).

3. Razmislite kada ćete prestati raditi i ići na porodiljni dopust. Neke žene bez ikakvih problema rade do zadnjeg dana. Druge žene smatraju da je bolje prestati raditi ranije tako da se mogu pripremiti, odmarati i prilagoditi se manje ugodnim dijelovima trudnoće poput povećane tjelesne težine, bolova u leđima, kroničnog umora i zaboravljivosti ili brige. Dobar kompromis bio bi rad od kuće – pristup e-mailu i internetu danas čine ovu opciju vrlo prihvatljivom.

4. Imajte paketiće s užinom pune vrlo nutritivne hrane na poslu, kako bi bili sigurni da dobro jedete. Uvijek je dobro imati pri ruci svježe, suho ili orašasto voće, krekere, sir, mliječne ili druge napitke, kvalitetnu vodu itd.

5. Bodrite sami sebe. Nastojte se držati uobičajene rutine, a kad počnu mučnine i bolovi, podsjetite sami sebe da će sve to proći te da su vam i dijete i posao važni. Nemojte osjećati krivnju zbog uzimanja češćih odmora ili više sjedenja; važno je samo da  se posao odradi.

6. Nemojte raditi prekovremeno. Čak i ako vam je to bio običaj prije trudnoće, ova je promjena nužna. Biti ćete dovoljno umorni i bez gubitka dragocjenog sna ili odmora u udobnosti vašeg doma.

7. Nemojte zamarati kolege s posla vašim trudničkim problemima. Vaše kolege ne zanimaju priče o nateklim gležnjevima, rastegnutom trbuhu i povraćanju. Tome nije mjesto na radnom mjestu i neće pomoći ako ćete se stalno žaliti oko nečega – ili još gore – ako će vam trudnoća biti isprika da ne radite posao kako treba.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS