Kako se obogatiti?

vreca-s-novcimaČini se da se svi žele obogatiti. O toj temi su napisane brojne knjige, održani mnogi tečajevi, a i bogati su davali savjete kako se obogatiti. Navodimo nekoliko savjeta kako se možete obogatiti. Da bi postali bezobrazno bogati, morate početi vrlo rano u životu.

 

Obogatite se ulaganjima

 1. Investirajte novac u obrazovanje. Studirajte i steknite diplome koje nešto znače u vašoj odabranoj profesiji. Ponekad morate trošiti novac da bi ga zaradili. Na primjer, ako vas zanima poslovanje završite studij ekonomije, a novac koji uložite bi vam se trebao vratiti kroz nekoliko godina.

2. Uložite u dionice. Uložite novac u dionice ili druga sredstva investiranja gdje možete dobiti godišnji povrat na investicije kojim ćete se moći uzdržavati u mirovini. Na primjer, ako ste investirali milijun kuna i dobivate godišnji povrat na investicije od 7%, to je 70,000 kuna godišnje!

3. Uložite u nekretnine. Dobar primjer je relativno stabilna imovina poput nekretnina za najam ili zemljišta na područjima koja se stabilno razvijaju. Na taj način ulažete u nešto čija će vrijednost s vremenom porasti, a ovisno o lokaciji imat ćete veće ili manje šanse. Na primjer, vrijednost stana u centru će sigurno porasti u razdoblju od pet godina.

4. Uložite vrijeme. Na primjer, ako volite imati slobodno vrijeme, uzmite par sati dnevno i nemojte raditi ništa. No, ako se odlučite uložiti to vrijeme da se obogatite, mogli bi raditi na tome da odete u prijevremenu mirovinu i 20 godina ne radite ništa. Čega se možete odreći sada kako bi vam kasnije bilo bolje?

5. Izbjegavajte kupovinu stvari čija će vrijednost sigurno pasti. Kupovina automobila vrijednog 40,000€ obično se smatra traćenjem novca jer će mu vrijedno sigurno pasti u sljedećih pet godina, bez obzira koliko ulažate u njegovo održavanje.

6. Ostanite bogati. Teško je postati bogat, ali još je teže ostati bogat. Tržište će uvijek utjecati na vaše bogatstvo, a ono ima svoje uspone i padove. Ako se razbahatite u dobrim vremenima, brzo ćete se vratiti na nulu. Ako dobijete povišicu ili promaknuće, ili poraste postotak godišnjeg povrata na investicije, nemojte trošiti višak. Čuvajte ga za crne dane.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS