Kako uštedjeti novac

Štednja novca pripada kategoriji „lako reći, teškonovac-i-kalkulator-na-stolu izvršiti.“ Nije stvar samo u manjoj potrošnji novca (iako i to samo po sebi može biti izazov). Koliko ćete novaca uštedjeti, gdje ćete ga staviti i kako biti sigurni da će tamo i ostati? Pogledajte kako možete postaviti realne ciljeve, držati trošenje pod kontrolom i dobiti najviše za vaš novac.

Koraci

1. Prvo se riješite dugova. Jednostavan izračun mjesečnog iznosa koji trošite na dugove pokazat će vam da je eliminacija dugova najbrži način da oslobodite novac. Jednom kad novac oslobodite od plaćanja dugova, lako ga možete prenamijeniti u štednju. Uz to, što prije otplatite dugove, potrošiti ćete manje na kamate i možete štedjeti taj novac.

2. Postavite ciljeve štednje. Kratkoročni ciljevi su lagani. Ako hoćete kupiti video igru, saznajte njenu cijenu; ako želite kupiti kuću, odredite iznos pologa koji će vam trebati. Za dugoročne ciljeve, poput odlaska u mirovinu, potrebno je više planiranja (odrediti koliko će vam novaca trebati za ugodan život kroz 20 ili 30 godina nakon prestanka rada), te morate otkriti koje će vam investicije pomoći u postizanju ciljeva.

3. Odredite vremenski okvir. Na primjer: „Želim biti u mogućnosti kupiti kuću za dvije godine.“ Odredite datum za ostvarenje kratkoročnijih ciljeva i budite sigurni da je cilj ostvariv u tom razdoblju. Ako nije ostvariv, nemojte se obeshrabriti.

4. Izračunajte koliko morate uštedjeti tjedno, mjesečno ili od svake plaće kako bi ostvarili sve ciljeve štednje.

5. Vodite bilješke o troškovima. Ono što uštedite ovisi o dvjema aktivnostima i razlici među njima: koliko zarađujete i koliko trošite. Pošto imate veću kontrolu nad onim koliko trošite, bilo bi pametno da se kritički osvrnete na vaše izdatke. Nekoliko tjedana ili mjesec dana zapisujte sve na što trošite. Budite što detaljniji i nemojte izostavljati ni najmanje izdatke.

6. Preispitajte vaše ciljeve štednje. Oduzmite izdatke (one bez kojih ne možete živjeti) od prihoda. Koja je razlika? Da li se slaže sa vašim ciljevima? Ako nema ama baš nikakvog načina da se ciljevi štednje uklope u vaš budžet, razmotrite za što štedite i izbacite manje važne stvari ili prilagodite vremenski okvir.

7. Izradite proračun. Kad dovedete vašu zaradu u ravnotežu sa ciljevima štednje i potrošnjom, zapišite koliki vam je budžet, tako da svaki mjesec znate koliko možete potrošiti na neku stvar ili grupu stvari.

8. Prestanite koristiti kreditne kartice. Plaćajte gotovinom. Nemojte koristiti ni čekove. Lakše je previše trošiti kad provlačite karticu jer ne znate koliko točno imate. Kad koristite gotovinu, možete vidjeti kako vam se novčanik prazni.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS