Odbili su vas na razgovoru za posao, što dalje?

Sve vrste odbijanja, bilo da je u pitanju ljubav, karijera, prijatelji,
biti-odbiven-za-posao prijedlog knjige ili nešto drugo, ne bi smjele biti nešto što će utjecati na vašu sreću. Odbijanje nije lijep osjećaj i ponekad je neshvatljivo, ali nije nešto čemu bi trebali dozvoliti da vam uskrati sreću u životu. Do patnje uzrokovane odbijanjem dolazi zato što previše razmišljate o tome, bila to propuštena prilika, prekid veze ili neki drugi gubitak. Činjenica je da je odbijanje dio života – biti će prilika kada će netko negdje odbiti vašu molbu za posao, traženi datum ili vaš prijedlog promjena. Zdravi stav je prihvatiti odbijanje kao sastavni dio života te da je jedino važno pronaći način da stanete na noge i pokušate ponovno.

Koraci

1. Priznajte da svatko može biti odbijen. Zapravo, to se stalno događa svuda oko vas. Drugim riječima, niste sami. Jasno je da biste radije da se to ne događa, no, tko god da ste, povremeno će vas netko i odbiti. Pokušate li to izbjegavati, samo ćete ograničiti vaše životno iskustvo umjesto da ga poboljšate.

2. U početku se smijete osjećati loše. Normalno je da se osjećate loše, zato nemojte pokušavati skrivati razočaranje ili tugu. Ali, nemojte si dozvoliti da taj osjećaj traje predugo – ako to počnete gledati kao nešto što će se ponoviti, riskirate da sve buduće pokušaje obojite negativno. Vi i dalje imate kontrolu, imate priliku naučiti iz tog iskustva te u buduće biti pametniji i jači.

3. Shvatite da je trenutni osjećaj jada samoobmanjivanje. Na primjer, pozvali ste nekog na spoj i nije prihvatio, vaš jad je rezultat uvjerenja da vam je ta osoba potrebna za sreću u životu. To nije istina. Biti u nečijoj blizini, razgovarati s ljudima, poljubiti curu/dečka – to su sve užitci. Oni vas svakako mogu privremeno usrećiti, ali nisu trajni i neće biti ti koji će odrediti da se vi želite osjećati sretno iznutra.

4. Nemojte nastojati izbjegavati odbijanje i pretvarati se da morate naučiti „živjeti s tim.“ Kad se oslobodite iluzija potrebe na koju utječu vanjske sile, oslobodit ćete se boli vezane uz odbijanje. Odbijanje ne uzrokuje bol, to radite vi.

5. Nemojte to doživljavati osobno. Zvuči kao da ova česta fraza nema veze s činjenicom da je odbijanje vjerojatno vrlo osobno.  Stvar je u tome da do tog osjećaja dolazi zato što je priča dublja od samog „ne“ vašim zahtjevima, prijedlozima, nadama i snovima. Iza vašeg zahtjeva možda stoje mjeseci ili godine planiranja, maštanja i pripremanja.

6. Ako vas netko odbije, poštujte njegove želje i poželite mu svako dobro u životu.

7. Nemojte upasti u zamku i živjeti u iluziji da će se osoba, koja vas je odbila, predomisliti.

8. Razmotrite mogućnosti. U nekim slučajevima možete imati kontrolu nad razlozima odbijanja. Na primjer, možda ste nemarno ispunili obrazac, ili niste završili pravi tečaj potreban za promaknuće. U takvim slučajevima, prihvatite konstruktivni savjet kojeg vam to odbijanje nudi i poboljšajte se.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS