Prvi poslovi za žene

Kada djevojke započinju s prvim poslom, redovito se zena-na-radnom-mjestu susreću sa drugačijim izazovima od muškaraca. Kao cura koja je radila na poslovima od tajnice, preko voditelja proizvodnje, do financijskog istraživača, vidjela sam hrpu grešaka koje zaposlene cure rade na svojim prvim radnim mjestima. Donosim vam 5 savjeta za prvi posao za cure koje žele započeti svoju karijeru:

1) Nemojte postati “cura koja peče izvrsne kolače”

Svi želimo biti viđeni kao spremni na suradnju, prijateljski i korisni kada započinjemo na prvom poslu. Jedan od načina na koje to neke cure pokušavaju jest donošenje kolača i slastica za kolege. To nije dobra ideja ako želite da vas smatraju ravnopravnima muškarcima u uredu. Vaš brat ili dečko ne bi pekao čokoladne kolače za administratore, a ne bi trebale ni vi.

2) Nemojte postati uredski “koordinator za društvena zbivanja”

To vam dođe na isto kao pečenje kolača. Muškarci često pretpostavljaju da bi cura (naročito mlađa cura kojoj je to prvi posao) trebala organizirati uredske piknike i druge timske aktivnosti. Ako vam to nije u opisu posla, nemojte se dobrovoljno javljati.

3) Javite se za dodatni posao

Na prvom je poslu vrlo važno za sve zaposlenike, naročito žene, da ih se vidi kao proaktivne osobe. Dobrovoljno javljanje za dodatni posao pokazati će da tražite veću odgovornost i u svakom će slučaju ostaviti dobar dojam (mada morate pripaziti da ne uzmete prevelik zalogaj).

4) Tražite povratne informacije

Cure su često dobre u komunikaciji i bilo bi pametno iskoristiti tu osobinu na prvom radnom mjestu. Imale vi službene tjedne sastanke sa nadređenim ili ne, nastojte biti u redovitom kontaktu sa vašim šefom, tražeći povratne informacije (i pozitivne i negativne) o vašem radu.

5) Nemojte plakati na poslu

Sve zaposlene cure imaju grozne dane (imaju ih i muškarci) i prvi poslovi mogu biti naročito teški dok se prilagođavaju većim očekivanjima na radnom mjestu. Ponekad ćete imati lošeg direktora ili težak prvi zadatak koji će vas tjerati u suze. Suzdržite se dok ne stignete kući. Kolege i šef vas ne žele gledati u suzama, a vi ne želite biti poznati kao “cura koja je danas plakala na poslu.”

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS