Što ako postanete šef prijatelju na poslu?

Upravo ste promovirani na bolje mjesto na poslu u odnosu sef_na_poslu na svog prijatelja. Ovo može biti nezgodna situacija kad prijatelju postanete šef odnosno nadređeni. Sljedeći savjeti će vam pomoći da se naviknete na novu ulogu.

Odnosite se prema prijatelju isto kao i drugi.

Kad postanete šef postoji sklonost da prema prijatelju budete previše strogi ili previše blagi. Neki šefovi mogu dati svojim prijateljima više posla s pretpostavkom da će ih prijatelji razumjeti i htjeti pomoći.

U normalnim okolnostima prijatelji jedni drugima pomažu, ali kada ste šef morate biti veoma oprezni da se ne pouzdate na svoje prijatelje kao što bi ste se pouzdali van posla. Ovo može biti posebno teška prilagodba ako su vam prijatelji uskakali na poslovima kad ste bili suradnici i kada ste zajedno zabušavali.

Isto vrijedi za povlašteni tretman. Kao šef, ne bi  bilo zgodno dati prijatelju više pozornosti. Prije uključivanja prijatelja u neki projekt ili davanja negativnog feedbacka, postavite si neka od ovih pitanja:

Očekujem li od prijatelja da razumije pod kakvim sam stresom?

Želim li pomoć prijatelja kod izbavljanja od prevelikog posla?

Dali očekujem više od prijatelja s obzirom da ga poznajem osobno?

Dali bi se ponašao na isti način, da ne poznajem tu osobu osobno?

Razgovarajte o toj situaciji s prijateljem

Očekujte da će se vaše prijateljstvo promijeniti s obzirom na promijenjenu situaciju na poslu. Pa ipak, to ne mora biti loše. Prijateljstva se stalno mijenjaju i razvijaju. Čim dobijete novu poziciju na poslu, razgovarajte sa svojim prijateljem o vašem promaknuću i kako to može  utjecati na vaš odnos u firmi. Idealno bi bilo da se vaše prijateljstvo van posla nije gotovo ništa promijenilo, sa nekoliko iznimki:

– Ne možete više biti uključeni u govorkanja oko posla. Kao šef nije zgodno da pričate o zaposlenicima na neprofesionalan način. Izbjegavajte pričati o detaljima vaših zaposlenika, plaći, radnim sposobnostima.

– Vaš prijatelj si želi dati oduška na poslu: Ako se to dogodi, promijenite temu ili podsjetite prijatelja da ne želite pričati o tome.

– I dalje možete marendati sa svojim prijateljem, no ukoliko to bude učestalo, u uredu to može izgledati da favorizirate svoga prijatelja.

– Nemojte izlaziti nakon posla sa svojim zaposlenicima, osim ukoliko i drugi šefovi idu s vama zajedno. Previše vremena provedeno sa zaposlenicima van posla može umanjiti vaš autoritet.

Ne okrećite leđa svojem prijatelju

U nastojanju da se zadrži profesionalan odnos, neki novi šefovi  udalje se od svojih prijatelja do te razine da prijateljstvo pukne. Ne morate to učiniti. I dalje se možete smijati i šaliti sa svojim prijateljem bez pomisli da će to ugrozit vaš radni odnos. Sjetite se kad treba podvući crtu u takvoj situaciji, ako se tako ponašate s drugim zaposlenicima to bi se smatralo nepodobnim.

Stvorite zdrav odnos šefa i zaposlenika. Tvoj prijatelj jednako je važan u održavanju profesionalnog i osobnog prijateljstva isto kao i ti. Vi samo možete kontrolirati svoj stranu u tom odnosu. Kad si van posla uloži dodatni napor kako bi njegovao prijateljstvo, posebno u počecima novonastale situacije. Možda će trebati  tvome prijatelju više vremena da se navikne na novu situaciju, budite strpljivi dok vašem prijatelju to ne sjedne.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS