Traženje posla: 5 najčešćih problema i njihova rješenja

Kako pronaći posao u ovom teškom razdoblju? Postojicovjek-pred-povecalom veliki nedostatak radnih mjesta!

Problem nije manjak poslova, već nedostatak vještina. Ne vjerujete? Pogledajmo primjer. Postoji mnogo srednjih menadžerskih poslova u tekstilnoj i drugim industrijama. No, ta se radna mjesta popunjavaju brzo. Ako možete razviti potrebne vještine, dobiti ćete posao.

I još nešto. Nemojte misliti da su radna mjesta objavljena u novinama jedina dostupna na tržištu. Istina je da se većina poslova nikada ne oglašava. Stoga odlučite u kojem području želite raditi, razvijte potrebne vještine i pokušajte stupiti u kontakt sa ljudima koji rade u toj industriji. Dobiti ćete posao.

Svi poslovi zahtijevaju najmanje 3 godine iskustva. Kako da steknem iskustvo kada me nitko ne želi zaposliti?

U oglasima često piše da kandidat mora imati najmanje 3 godine iskustva, ali u stvarnosti, ljudi koji dobivaju posao uglavnom nisu oni sa iskustvom. Pa tko onda dobiva posao? Onaj tko oduševi komisiju.

A kako zadiviti komisiju? Samopouzdanjem.

Nije važno kakvu odjeću nosite ili kakva je vaša frizura, jer se iz vašeg govora tijela uvijek može vidjeti da li imate samopouzdanja. Zato vjerujte u sebe. Pitajte se, vjeruješ li da se možeš nositi sa odgovornostima na radnom mjestu? Ako da, onda ćete dobiti posao, čak i ako ćete poput papige  ponavljati  “ne znam” tijekom cijelog razgovora.

Poslao/la sam toliko životopisa, ali nisam dobio/la posao. Moj prijatelj je dobio posao jer je imao “vezu”. To nije pravedno!

Zapravo se većina poslova u cijelom svijetu popunjava  na preporuku, a ne slanjem životopisa. To naročito vrijedi za višu razinu radnih mjesta. Zato nemojte biti ljubomorni na veze drugih ljudi, radije gledajte na korištenje poslovnih veza kao na osnovnu vještinu u izgradnji karijere. A za to vam ne treba utjecajni “striko”. Kad već gradimo samopouzdanjem možemo graditi i društvene mreže, bez obzira iz koje društvene skupine dolazimo.

Imao/la sam bolje rezultate od X, ali je on dobio posao a ne ja. To nije pravedno!

Za dobivanje posla je potrebno mnogo više od dobrih rezultata. To uključuje samopouzdanje, dobar izgled, odvažnost, odnosno kvalitete koje nam pomažu očarati komisiju i uvjeriti ih da možemo raditi taj posao. Umjesto da se frustrirate, pokušajte poraditi na tim kvalitetama i vi ćete dobiti posao!

Dobivam ponude za posao, ali je plaća preniska. Mislim da trebam pričekati dok ne pronađem onaj sa prihvatljivom plaćom.

Ako ćete čekati na posao sa visokom plaćom, mogli biste čekati dosta dugo. Mnogo je bolje prihvatiti najbolju ponudu koju imate, iako plaća baš i nije nešto. Šanse su veće da vam ponude posao kada već radite.

Uz to, neki poslovi nisu najbolje plaćeni na početku, ali nude izvrsne mogućnosti za budućnost, ili su odlična odskočna daska za određenu karijeru. Na primjer, nakon što je Barack Obama diplomirao pravo na Harvardu, mogao se zaposliti u velikoj odvjetničkoj tvrtki i imati šesteroznamenkastu plaću poput njegovih kolega s fakulteta. Ipak, on se zaposlio u maloj tvrtki sa mnogom nižom plaćom, ali je imao odličnu priliku za izgradnju političkih veza. I vidite gdje je sad?! Stoga nemojte očajno tražiti financijski uspjeh. On će doći u pravo vrijeme.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS