Kada tražiti bolji posao?

Jeste li spremni za novi posao? Većina stručnjaka za traženje trazenje-posla posla će reći da počnete tražiti novi posao dok ste još zaposleni. Dok radite krećete se u poslovnom svijetu i imate uvijek svježe informacije o ponudama za posao. Takvo okruženje vas informira o poslu za koji možda ne bi imali prilike saznati. Ako ne radite tada je vaš krug poznanstava sužen i do vas ne bi doprijele informacije.

Potencijalnom poslodavcu  biti ćete više atraktivniji ukoliko imate posao, a tražite neki drugi. Poslodavci jednostavno žele zaposliti najbolje od najboljih i to po moućnosti da već imate posao jer tada su uvjereni da ćete biti dobar radnik. S druge strane ako niste u radnom odnosu to budi sumnju kod poslodavca. Jer zašto bi vas on zaposlio ako niste bili potencijalno atraktivan radnik drugim poslodavcima.

Dok tražite novi posao, a u radnom odnosu ste, tada pritisak koji se javlja kod traženja posla će biti manji. Ako ne dobijete novi posao, vi i dalje imate trenutni posao i po potrebi možete nastaviti tražiti dalje. Trenutni posao vam daje samopouzdanje i neće vas obuzeti depresija jer niste dobili novi posao kod drugog poslodavca. Možda vam je potreban novi posao, možda želite novi posao, ali ne morate imati taj novi posao kod drugog poslodavca (vi i dalje primate plaću, možete servisirati svoje mjesečne dugove) za razliku od onih koji nemaju nikakav posao.

Drugi je razlog za započeti tražiti novi posao dok ste još u radnom odnosu u boljoj poziciji kod postavljanja uvjeta pod kojim ćete raditi. Vaša je startna pozicija kod pregovaranja bolja u odnosu na one koji nerade pa moraju prihvatiti svako slovo iz ugovora samo kako bi počeli zarađivati.

Stručnjaci toplo preporučuju za startanje novog posla se ne daju otkazi. No, ipak nešto i riskirate. Najgora je opasnost  kod traženja novog posla  da netko u firmi sazna za vaš naum. Ako to sazna vaš šef, može to shvatiti preosobno i gledati na to kao nelojalnost prema kolegama i samoj firmi. Ti isti mogu pretpostaviti da ste nezadovoljni s tim poslom i najgori bi scenario bio da vam daju otkaz. Nadređeni žele zaposlenike koji su odani radu, a ne one kojima je na pameti traženje novog posla. Osim otkaza može se dogoditi da vas zbog toga marginaliziraju na poslu, uskrate vam povišicu i druge bonuse. Ako još poželite ići u konkurentsku firmu tada postoji mogućnost da će vas gledati kao potencijalnog izdajicu. Za primjer: Toj konkurentnoj firmi kažu da niste dobar radnik iz razno raznih razloga. Konkurentska firma povjeruje u tu priču ili pak s druge strane ne žele se zamjeriti vaš trenutnoj firmi radi potencijalne buduće suradnje. Jedino tko je tu izvisio ste vi. Ostajte bez trenutnog posla i zatvaraju vam se vrata u firmi u koju ste polagali sve nade. Postajte nezaposlen. Treba igrat mudro i ne govoriti nikome u firmi da tražite novi posao, a kamoli da planirate ići u firmu pod tim i tim imenom.

 

 

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS